Maslina Drobnica

Jednogodišnja7,00 Dvogodišnja14,00 

Drobnica je autohtona hrvatska sorta masline. Uzgaja se na cijelom uzgojnom području.
Na području otoka Korčule postoje veoma stara stabla i smatra se najstarijom sortom masline u ovim prostorima. Ime je dobila po plodu koji je sitan.

SKU: N/A Kategorija: Oznaka:
17 Ljudi gleda ovaj proizvod!

24-48 sati

Brza dostava

100+ vrsta

Različite vrste sadnica

24/7 podrška

Pomoć kod izbora

Kvalitetne sorte

Autohtone vrste

Opis biljne vrste

Drobnica je autohtona hrvatska sorta masline. Uzgaja se na cijelom uzgojnom području.
Na području otoka Korčule postoje veoma stara stabla i smatra se najstarijom sortom masline u ovim prostorima. Ime je dobila po plodu koji je sitan.
Uvrštena na sortnu listu Republike Hrvatske, te je na popisu svjetskih sorta masline koji se vodi pri Međunarodnom vijeću za maslinovo ulje (COI) u Madridu. Prema stručnoj literaturi preporuča se kao vodeća sorta za proizvodne nasade. Kao ishodni materijal čuva se u kolekcijskom nasadu Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split. Od 2007. godine čuva se i u svjetskoj kolekciji masline pri Institute National “Marrakech”, Maroko.

Nadalje u hrvatskoj je registrirano 43 matičnih stabala ove sorte.
Uzgaja se na cijelom uzgojnom području masline u Hrvatskoj s tim da je nama južnije od otoka Korčule. Najveći uzgojni centri su otok Korčula i Zadarsko područje. Ova sorta je redoviti pratilac sorte Oblice.

O njenoj rasprostranjenosti govori Zec, (1951) te navodi kako je ova sorta u području Raba zastupljena sa 60%, u području Zadra sa 70% te u području Korčule s oko 10%.

Stablo

Razvija veoma snažna stabla s velikim deblom. Krošnja je veoma bujna i uspravna. Drobnica ima uspravan rast. Deblo je veoma visoko. Izbojci su dugačke, a listovi rijetki.

List

Razvija kratke, uske i na vrhu zaoštrene listove. Listovi su veoma čvrsti zagasito zelene boje lica dok je naličje svjetlo-zelenkaste boje.

Cvat

Drobnica razvija cvjetove od ožujka do svibnja, a s cvatnjom počinje krajem svibnja i početkom lipnja mjeseca. Cvatna resa je kratka, prosječne dužine 12 mm s prosječno 12 cvjetova u cvatu. Ova sorta ima veliku produkciju polena koji je dobre vijabilnosti radi čega se može koristiti kao dobar oprašivač za neke druge sorte.

Plod

Plod je sitan, prosječne mase oko 2.5 g. Pred zriobu je zelene boje koja postupno prelazi u ljubičastu i na kraju u crnu boju. Plod ima tanku kožicu koja se teško odvaja od mesa ploda. Sadržaj ulja u plodu kreće se oko 23% u zavisnosti od uzgojnog područja i niza drugih čimbenika. Ulje je izuzetno dobre kvalitete, s dobro izraženim pikantnim okusom i finom gorčinom.

Nedostatci

Bujan rast i sitni plodovi otežavaju berbu, a naročiti kada se radi i ručnoj berbi. Ova sorta je osjetljiva na napad paunovog oka. Drobnica je slabo otporna na jače udare vjetra.

Prednosti

Drobnica je samooplodna sorta, ima dosta vijabilnog polena te se može koristit kao dobar oprašivač za neke druge sorte masline, otporna je na rak masline i napad maslinine muhe te na sušu.