Artičoka

3,00 komad

Ljekovitost ove biljke poznata je stoljećima, a potječe od gorkih tvari koje se nalaze u lišću i korijenu. One sadrže karakterističnu aromu te aktivne tvari koje povoljno djeluju na brže protjecanje žuči. Najrasprostranjenija vrsta dolazi pod latinskim nazivom Cynara scolymus i to je biljka koja raste u primorskim krajevima Europe, poglavito u Italiji i u Francuskoj…

Kategorija: Oznake: ,
13 Ljudi gleda ovaj proizvod!

24-48 sati

Brza dostava

100+ vrsta

Različite vrste sadnica

24/7 podrška

Pomoć kod izbora

Kvalitetne sorte

Autohtone vrste

Opis biljne vrste

Artičoka (karšun, lat. Cynara), biljni rod iz porodice glavočika kojemu pripada 12 vrsta trajnica. Smatra se da samo ime artičoka dolazi od ligurske riječi cocali, čije značenje je “češer”.  Nije poznato točno podrijetlo te biljke, ali prema freskama iz grobnica zna se da je bila poznata već u Egiptu prije otprilike 2 500 godina. U Hrvatskoj rastu dvije vrste divlja artičoka (Cynara cardunculus) i vrtna artičoka (Cynara scolymus). 

Artičoka je višegodišnja biljka, no uzgaja se i kao jednogodišnja. Korijen je dubok i razgrant, lancetasto lišće na sebi ima dlačice i bodlje i čini rozetu, a cvjetovi su skupljeni u cvat i svijetlo ljubičaste su boje.

Konzumira se cvijetna loža očišćena od ljuskastih listova. Ekstrakt od lišća artičoke koristi se za alkoholne i bezalkoholne napitke, farmaceutske proizvode, kreme za kožu, zaslađivače, dodatke za dijabetičke kekse, sredstva za koagulaciju mlijeka i bojila za tkanine. Sjeme artičoke sadrži 40 – 45 % ulja.