Bambus

do 2m30,00 do 3m45,00 

Bambusa

Bambus je rod biljaka iz porodica trava (Poaceae). Potječe iz Indije, pretežno raste u tropskim i suptropskim područjima južne, jugoistočne i istočne Azije i sjeverne Australije. Bambus ima šuplju drvenastu stabljiku razdijeljenu člancima koja naraste do 30 m. Cvate vrlo rijetko (neke vrste 30-120 godina).

11 Ljudi gleda ovaj proizvod!

24-48 sati

Brza dostava

100+ vrsta

Različite vrste sadnica

24/7 podrška

Pomoć kod izbora

Kvalitetne sorte

Autohtone vrste

Opis biljne vrste

Bambus

Bambusa

Bambus je rod biljaka iz porodica trava (Poaceae). Potječe iz Indije, pretežno raste u tropskim i suptropskim područjima južne, jugoistočne i istočne Azije i sjeverne Australije. Bambus ima šuplju drvenastu stabljiku razdijeljenu člancima koja naraste do 30 m. Cvate vrlo rijetko (neke vrste 30-120 godina).

U dijelovima istočne Azije postoje šume bambusova drva (u Japanu čini većinu šume). Često se uzgaja i kao vrtno bilje. U Aziji se stabljike bambusa koriste za izgradnju kuća i mostova, izradu namještaja i vodovodnih cijevi te za proizvodnju papira i lula za pušenje. Pupoljci bambusa se koriste u prehrani. Bambus je u Kini simbol dugovječnosti, a u Indiji prijateljstva.

Rast bambusa razlikuje se od domaćeg drveća i grmlja u jednoj značajnoj točki. Domaće drveće dobiva na visini tako da se godišnje iz novih pupova stvaraju novi izdanci, dok kod bambusa uvijek tjeraju novi izdanci iz korijenja, a stare grane postaju neugledne i odumiru. Ako ima dobre uvjete tla i dobru njegu može narast do svoje max. visine za 3 – 4 godine nakon sadnje. Oni ne rastu samo u visinu nego i u širinu. Ako ne želite da se bambus širi, potrebno mu je ograditi korijenje (rizomska brana) tako da raste samo u željenom prostoru. Gnjezdasti se ne širi na taj način i nije potrebna ograda za korijenje, od 8. do 9. mjeseca ne raste.

Mjesto za većinu vrsta bambusa nije zahtjevno i vrlo su otporni, zato se mogu saditi skoro na svim položajima pogodnim za sadnju biljaka. Idealno je mjesto koje je zaštićeno od vjetra i na sunčanom i polusjenovitom položaju. Tlo treba biti rahlo, pjeskovito, glinasto do humusno. Teška i nepropusna glinasta tla mogu se poboljšati s pijeskom. Čista pjeskovita tla mogu se poboljšati dodavanjem glinene zemlje ili komposta. Bambus voli dobro i redovito zalijevanje. Izbjegavajte svaku vrstu zadržavajuće vode jer to ne voli. Ako sadite bambus na tlima koja zadržavaju vlagu, potrebno je prije sadnje napraviti drenažu. Sve vrste vrtnog bambusa koje se nalaze u ovoj ponudi samo su djelomično pogodne kao sobne biljke, samo radi prezimljavanja, ako je potrebno ( pogledaj zaštita od zime).

Sadnja

Bambus možete saditi preko cijele godine osim zimi kad su mrazevi. Ako ga sadite poslije listopada onda je potrebno obratiti pažnju na zaštitu od zime. Ako ga sadite u ljetnim mjesecima, obratite pažnju na povećanu potrebu za vodom tj. redovito zalijevati.

Ako se bambusu lišće narola time daje do znanja da ima premalo vode, nakon zalijevanja listovi se isprave.
Ako želite spriječiti nekontrolirano širenje bambusa mora se ugraditi ograda za korijenje (rizomska ograda). Ako sadite bambus u tegli izaberite posudu koja je najmanje 3x veća od one u kojoj je posađen.

Rizomska ograda tj zaštitna ograda za korijenje
Već nakon 2-3 godine skoro sve vrste bambusa stvaraju jake izdanke korijenja i jako se šire. Ako se ne postavi rizomska ograda može se širiti nekontrolirano po cijelom vrtu.

Za rizomsku branu potrebna je polietilenska crna folija koja je najmanje 60 cm visoka i 1,5 mm debela kao i aluminijska šipka ili letva. Folija koja se upotrebljava za vrtna jezera je nepogodna za to. Odredite granicu do koje želite da se bambus proširi. Na tog granici iskopajte jamu dubine 60 cm tako da korijenje ne može proći ispod, prekrijete jamu folijom i pazite da iz jame viri 3 – 5cm folije, jer je inače moguće da korijenje pređe preko folije. Mjesta gdje se folije preklapaju potrebno je dobro zatvoriti aluminijskom šipkom jer korijenje nađe najmanju rupicu da izađe van. Zatrpajte ponovno jamu i dobro zbijte zemlju.

Njega, gnojidba i orezivanje

Bambusu je potrebno mnogo hranjivih tvari. Potrebno je gnojenje s dušikom od četvrtog mjeseca. Od osmog mjeseca prestanite s gnojidbom, tako da se biljka može pripremiti za zimu.

Orezivanje bambusa služi za pomlađivanje biljke. S orezivanjem se počinje nakon 2 – 3 godine u proljeće i ljeti. Obrezuje se tako da se prorjeđuje. Najprije se odstrane stare i neugledne slamke, do korijena. Mogu se orezati i mlađe slamke ako su preguste. Jake slamke se ostavljaju ako nisu preblizu jedna drugoj. Što se više orezuje to su slamke jače i brže rastu. Bambusovoj živici je potrebno samo jedno radikalno orezivanje u godini i to nakon što je listanje završeno tj. početkom 6. mjeseca. Orezuje se na željenu visinu. Niske sorte bambusa i pokrivači tla mogu se rezati (kositi) jednom godišnje do korijena.