Buhavica – autohtona maslina otoka Brača gdje se uzgaja već 300 godina
Uglavnom se uzgaja na kršu, na padinama obronaka, škrtoj zemlji koja pati od suše. Iako je manje osjetljiva na niske temperature, vjetar, maslinovo muhu, moljca te rak masline, paunovo oko može joj nanijeti ozbiljne posljedice.
U Hrvatskoj je do sada utvrđeno 60 autohtonih sorti maslina, a kao jedna od najzanimljivih ističe se Buhavica ili kako ju još neki nazivaju Buharica ili Vrhbračka, porijeklom s istočnog dijela otoka Brača gdje se uzgaja već 300 godina.
Zbog svoje izuzetne rodnosti i kvalitete ulja, u zadnje vrijeme naglo se počela širiti cijelom Dalmacijom, a kako bi se istaknuo njezin značaj predstavljena je i na ovogodišnjem Noćnjaku.
Samooplodna sorta uglavnom za uzgoj na kršu
Uglavnom se uzgaja na kršu, na padinama obronaka, škrtoj zemlji koja pati od suše. Iako je manje osjetljiva na niske temperature, vjetar, maslinovo muhu, moljca te rak masline, paunovo oko može joj nanijeti ozbiljne posljedice.
Krošnja joj je srednje bujna, deblo okruglo, a kora kompaktna i sive boje. Osnovne grane rastu joj pod kutom od 40 stupnjeva, a izbojci su uspravni, visoki i bujni. Na njoj se razvija obilje čvrstih listova tamnozelene boje, eliptičnog oblika koji se savijaju u ždrijeb. Prosječna dužina im je oko 8 cm, a široki su oko 1,5 cm.